Архітектура та ремеслаArchitecture and crafts

Раритетна рослинність Українських Карпат

Раритетний фітоценотичний фонд КНПП, який віднесено до переліку Зеленої книги України, складає 50 асоціацій. Із нього на території КНПП виявлено: Хвойних угруповань – 16, листяних угруповань – 1, чагарникових угруповань – 8, лучних угруповань – 17, болотних угруповань – 8. Основна частина раритетних фітоценозів в КНПП забезпечена абсолютним та регульованим режимом заповідного збереження.

Рослинність Українських Карпат


Рослинність Українських Карпат харктеризується висотною поясністю, яка, однак, відмінна на північно-східних та південно-західних макросхилах гір. Так, із закарпатської сторони, нижній лісовий пояс становлять дубові ліси, вище їх перекривають букові, ще вище смерекові, які, на найвищих хребтах, змінюються субальпійським криволіссям, а відтак й альпійськими луками. На противагу їм, із прикарпатської сторони гір нижній пояс становлять бучини та яличники, вище смеречини, які змінюються криволіссям та альпійськими луками. Відмінність також полягає у амплітуді висот, в яких розміщені рослнні пояси - на південно-західних макросхилах вони зміщені вгору, а на північно-східних - вниз.

Детальніше...

Мохи Українських Карпат

Флора мохоподібних (Bryophyta) налічує 440 видів, що належать до 60 родин і 157 видів. До класу Hepaticopsida відноситься 92 види, до Sphafnopsida - 16 видів і до Bryopsida - 332 види. 65 видів є рідкіснимим в Українських Карпатах.

Водорості Українських Карпат

Альгофлора включає 465 видів, що представлені 502 внутрішньовидовими таксонами. Основу флористичного складу альгофлори утворюють Bacillariophyta - 156 видів і 177 внутрішніх таксонів; Chlorophyta - 133 і 138; Cyanophyta 110 та 118. Різноманітність інших груп водоростей значно менша: Euglenophyta - 40 видів і 43 внутрішніх таксонів; Dinophyta - 10 видів; Rhodophyta - 3; Xantophyta - 2. До рідкісних видів водоростей належить 103 види.

МАПА

Перегляньте мапу регіону, котрий Вас цікавить.