Architecture and crafts Архітектура та ремесла

Комахи Українських Карпат


Parnassius apolloКомахи є найрізноманітнішою групою живих істот на Землі. Винятком з цього правила не стали й Українські Карпати, де ці невеличкі шестиногі тварини становлять основу всього біотичного розмаїття. На сьогодні, не існує остаточної відповіді на питання – скільки вдів комах заселяє Українські Карпати? Воно залишається відкритим. Спроби оцінити багатство видів комах тут, дають дуже різні величини – 15-25 тисяч видів! Це зумовлено надзвичайною строкатістю екологічних умов у Карпатах, які включають як висотну поясність, так і змішування ентомофаун Паннонії, Балкан, Поділля, Тайги та, власне, Карпатських ендеміків. Все це робить фауну карпатських комах своєрідною та багатою.

Read more...

Риби та Міноги Українських Карпат

Salmo truttaУ гірських річках мешкає 3 види Міног та 73 видів риб. З риб, найчисленніші представники родин коропових та окуневих. На частку першої родини припадає близько 50% усіх видів місцевої іхтіофауни. Окуневі становлять близько 13,3%. У верхів’ях Дністра зареєстровано 47 видів цих риб, а у верхньому і середньому басейні − 49 видів. У водоймах Закарпаття відомо 48 постійних видів. Для річкових систем Тиси і Дністра спільних є 41 вид, відмінних − 12. 21 вид карпатських риб занесені до Червоної книги України, а 9 - до переліків (у додатки) Бернської конвенції.

Read more...

Земноводні Українських Карпат


Salamandra salamandraЗемноводні Українських Карпат належать до двох рядів: хвостаті та безхвості амфібії. Ряд Хвостаті земноводні представлений в Карпатах 5-ма видами з родини Саламандрових: тритони звичайний, гребенястий, карпатський та альпійський, саламандра плямиста. Ряд Безхвості налічує 11 видів, що приналежні до 5-ти родин. До родини Кумкових належать: Кумки гірська і червоночерева; Земляницевих - Часничниця звичайна; Ропухових - Ропухи звичайна і зелена; Райкових - Кроківка надеревна, Жаб'ячих - Жаби озерна, ставкова, гостроморда, прудка і трав'яна.

 

Read more...

Плазуни Українських Карпат

Lacerta viridisВ гірській зоні Українських Карпат розповсюджені вісім видів Плазунів: Гадюка звичайна, Мідянка австрійська, Вужі водяний і звичайний, Полоз лісовий, Веретільниця ламка, Ящірки прудка і живородна. У передгір'ях часто трапляються також Черепаха болотяна та Ящірка зелена, а на Буковині зрідка - Черепаха грецька.

Read more...

MAP

See map of the region which you are interested.